U kogo leczyć zęby? - Dobry stomatolog

Dodane: 02-09-2016 07:07
U kogo leczyć zęby? - Dobry stomatolog specjalność ta określana jest jako chirurgia czaszkowo-szczękowo-twarzowa. Jest podspecjalnością stomatologii oraz chirurgii. Wyłoniła się na przełomie XIX i XX w. z chirurgii ogólnej. Obejmuje chirurgię stomatologiczną, onkologię, traumatologię i chirurgię plastyczną części twarzowej czaszki. W większości krajów Unii Europejskiej do uzyskania tej specjalności wymaga się dyplomu lekarza i lekarza dentysty. W Polsce jest to jedna z trzech specjalności (obok epidemiologii i zdrowia publicznego), w których kształcić się mogą zarówno lekarze jak i lekarze dentyści. Dla lekarzy posiadających oba dyplomy istnieje odrębny, skrócony program specjalizacji. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chirurgia_szcz%C4%99kowo-twarzowa Nowoczesne techniki usuwania ubytków w zębach Coraz częściej gabinety stomatologiczne decydują się na świadczenie niepopularnych do tej pory metod leczenia ubytków zębowych. Takie metody, jak laserowe usuwanie uszkodzonych części zęba już nikogo nie dziwią. Co więcej, coraz więcej chętnych zgłasza się właśnie po to, aby w ten niekonwencjonalny dość sposób wyleczyć swoje zęby. Jest to bardzo korzystne dla pacjenta z uwagi na to, że takie metody są zwykle bezbolesne. Chociaż niektórzy stomatolodzy twierdzą, że leczenie w taki sposób jest tak samo skuteczne jak tradycyjne metody, to jednak wielu pacjentów jest nieufnych wobec takich alternatywnych metod leczenia dentystycznego. Pomimo to powstaje coraz więcej gabinetów świadczących tego typu usługi stomatologiczne. Kontrowersyjna teoriaPoza słodyczami nie najlepiej na stan zębów wpływa również... chleb nasz powszedni. Co mam na myśli? Zacznijmy od teorii. Na podstawie tego jak wygląda uzębienie u zwierząt można określić ich sposób odżywiania się. Roślinożercy mają najlepiej rozwinięte siekacze, mięsożercy kły. Człowiek teoretycznie jest wszystkożernym typem ssaka. Jednak chleb i produkty z ziaren (zwłaszcza takie, gdzie ziarno jest w całości) mogą powodować problem. I nie mam tutaj na myśli celiakii, czy nietolerancji glutenu. Po prostu zboża są twarde i bardzo "ścierne" - tak tez działają na nasze zęby - ścierają szkliwo, osłabiają je. To tylko teoria, jednak wydaje się nie być pozbawiona sensu. Oczywiście to nie znaczy, że musimy rezygnować z jedzenia chleba. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko co wydaje nam się zdrowe, musi takie być.

© 2019 http://dobry-stomatolog.fusion.bydgoszcz.pl/