Gdy ząb boli - Dobry stomatolog

Gdy ząb boli - Dobry stomatolog dentysta w sobotę
zy próbują naprawić protezę w warunkach domowych wykorzystując w tym celu łatwo dostępny klej szybkoschnący. Jest to błąd! Tego typu kleje zawierają często toksyczne substancje, dlatego używanie ich do klejenia protezy może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jedyne rozwiązanie w takiej sytuacji to skorzystanie z pomocy specjalisty protetyka. Można też udać się na pogotowie stomatologiczne, zwłaszcza jeśli problem z protezą dentystyczną pojawił się późnym wieczorem, podczas weekendu, czy też w inne dni wolne od pracy. Kiedy można skorzystać z pogotowia stomatologicznegoNagły ból zęba może przytrafić się w najmniej odpowiednim momencie. Nierzadko dolegliwości zaczynamy odczuwać podczas weekendu albo świąt, a więc w czasie, kiedy gabinety dentystyczne są zamknięte. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po domowe środki radzenia sobie z bólem. Zdarza się jednak, że sprawa jest znacznie poważniejsza, a zwykła tabletka przeciwbólowa nie pomaga. Właśnie wtedy warto skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, które działa przez 24 godziny na dobę w niemal każdym dużym mieście Polski. To proste rozwiązanie sprawia, że pacjent nie musi cierpieć czekając na otwarcie gabinetów dentystycznych. Jak powstaje próchnica zębów?Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny

© 2019 http://dobry-stomatolog.fusion.bydgoszcz.pl/